Regnskogvennlig sommermat
Sommeren er tid for grilling og utendørs matkos. Her får du noen innspill til hva du kan servere med god regnskogsamvittighet samt en sunn, mettende og smakfull salatoppskrift!
Hva bør man tenke på når man vil spise regnskogvennlig? Generelt bør man unngå produkter som inneholder palmeolje og kutte ned på kjøttforbruket og oppdrettslaksen. Selv om kjøttet som selges i Norge sjeldent kommer fra regnskogsområder, har som oftest de norske dyrene og oppdrettslaksen blitt fôret soya. Soyaproduksjonen i Sør-Amerika er en av driverne bak avskoging i regionen. At vi mennesker spiser soya og soyaprodukter direkte er uproblematisk. Det er de enorme mengdene soya som kreves i dyrefôret og landarealene som beslaglegges i produksjonen som er problemet. Hele 75 prosent av verdens soyaproduksjon går til å fôre opp dyr.
Heldigvis er det mange smakfulle alternativer for den som ønsker å spise kjøttfritt. Indiske, libanesiske, og vietnamesiske mattradisjoner har maksimalt med smak og minimalt med kjøtt. Landene rundt Middelhavet har også mange valgmuligheter når det gjelder kjøttfrie retter. Grillede grønnsaker smaker også utrolig godt. Varmebehandlingen, lette svimerker og røyksmak gir grønnsakene en herlig dybde. Bare å pensle lett med olje og drysse på med litt salt og eventuelt pepper. Server med dipp og godt brød til.
Kjøttfrie burgere som forsøker å etterligne ekte vare har også blitt bedre på smak, utseende og munnfølelse. Merker som Beyond Burger (som fås kjøpt på REMA 1000) og Impossible Burger har fått gode tilbakemeldinger. Det finnes også en god del vegetaralternativer som ikke forsøker å etterligne kjøtt direkte, men som smaker ganske godt klemt mellom burgerbrødene. Rødbetburgeren fra Grønne Folk er ett eksempel som har fått skryt internt i Regnskogfondet.
Her får du oppskriften på en kjempegod salat du kan nyte i sommer. Kikerter er fulle av næringsstoffer og metter godt.
Krydret kikertsalat ( 4 porsjoner)
Ingredienser
Kikerter
En boks kikerter - drenerte men fortsatt fuktige
2 spiseskjeer olivenolje
Krydder til kikertene
1 teskje malt kumin
1,5 teskjeer allehånde
1 teskje malt kardemomme
En fjerdedels teskje salt
Salat
2 slangeagurk i terninger
4 tomater i terninger
1 rødløk i terninger
0,5 dl grovhakket koriander
0,5 dl grovhakket persille
Dressing
1,5 spiseskje hvitvinseddik
Finrevet sitronskall fra en halv sitron
2 spiseskjeer sitronsaft
0,6 dl extra virgin olivenolje
1 teskje sukker
1 presset hvitløksbåt
Salt og pepper
Slik gjør du:
- Bland dressingingrediensene i en glasskrukke med lokk og rist godt. La stå i 20 minutter.
- Bland sammen krydderne og legg fuktede kikerter i en stor skål. Bland sammen krydder og kikerter. Fuktigheten får krydderne til å feste seg til kikertene.
- Varm opp 2 spiseskjeer olivenolje i en stekepanne og stek kikertene på høy varme i 2 minutter. Rist lett på stekepannen underveis for å vende på kikertene. Legg kikertene i en skål og la de kjølne litt.
- Bland salatingrediensene i en salatbolle, hell over en passende mengde dressing og bland sammen.
- Legg kikertene (varme eller romtempererte) på salaten og vend de forsiktig inn i slik at ikke krydderene på kikertene løsner. Server umiddelbart
- Passer utmerket servert i varme pitabrød med enten hvitløksdressing, rømmedressing eller en skvett yoghurt. Man kan også servere små porsjoner i lomper. Norsk taco!