Slik reduserer vi truslene mot regnskogen

Regnskogfondet jobber med å redusere forbruket av produkter som er hovedårsaker til avskoging, som palmeolje, kjøtt, soya, tømmer og papir. I tillegg jobber vi for at investorer skal kreve at selskapene de plasserer pengene sine i ikke skal ødelegge regnskog.

PLANTASJE: Palmeoljeplantasje i Malaysia. Foto: Regnskogfondet

Etterspørselen etter tropisk tømmer, papir, palmeolje og soya, olje og mineraler er høy og voksende. For å produsere disse varene tas det av regnskogen. Det samme gjør utbyggingen av veier, vannkraftverk og annen infrastruktur.

Samarbeid med organisasjoner i regnskogsland er bærebjelken i vårt arbeid. Samtidig jobber vi for at norske forbrukere, bedrifter og investorer skal la være å kjøpe varer eller investere i bransjer som ødelegger regnskogen. Vi påvirker også politikken i internasjonale fora for å redusere truslene mot regnskogen.

Slik jobber vi med bærekraftig finans

En mann står på en haug av tømmerstokker på ei strand på Mentawai i Indonesia.

TØMMER: Ulovlig hogst er en alvorlig trussel mot verdens regnskoger. Her ser vi tømmer på Mentawai-øyene i Indonesia.

Tropisk tømmer ut av norske hjem

Siden slutten av 1990-tallet har vi informert norske butikker og forbrukere om at de ikke bør kjøpe og selge produkter av tropisk tømmer.

Etter flere år med inspeksjoner i butikker og kåringer av “regnskogverstinger”, er det mange byggevare- og møbelbutikker som har sluttet å ta inn varer laget av tropiske tresorter. Mange forbrukere vet også at de ikke bør kjøpe produkter laget av for eksempel teak og mahogni. Økt bevissthet hos forhandlere og forbrukere har ført til at salget av tropisk trevirke er mye lavere i Norge enn i andre land.

Vi spilte en sentral rolle i arbeidet med å på plass et forbud mot å bruke tropisk tømmer i statlige bygg

Regnskogfondet informerte byggebransjen om problemene med å bruke tropisk tømmer, og har hatt utstrakt dialog med norske myndigheter om bruken av tropisk tømmer i Norge. Vi spilte en sentral rolle da regjeringen i 2007 innførte et forbud mot å bruke tropisk tømmer i statlige bygg.

Unngå tropisk tømmer


Oljepalmefrukt

Ikke spis regnskogen!

I 2012 begynte vi å fortelle norske matprodusenter og forbrukere hvordan produksjonen av palmeolje ødelegger regnskogen. Vi gjorde en undersøkelse om palmeoljeinnhold i norske matvarer og lanserte en palmeoljeguide som viste hvilke produkter forbrukerne burde styre unna. Vi gjennomførte også en underskriftskampanje for å få ned palmeoljeinnholdet i matvarene.

Etter bare ett år var palmeoljeforbruket i norske matvarer redusert med to tredjedeler, og forbruket synker fremdeles. Hele 50 prosent av Norges befolkning (i en infact undersøkelse gjort i 2013) sa at de ville unngå palmeolje fordi det ødelegger regnskog.

Hva er problemet med palmeolje?

Flyfoto av store palmeoljeplantasjer. Skillet mellom rekkene med oljepalmer står i kontrast til den naturlige skogen ved siden av.

PLANTASJER: Palmeoljeplantasjer er hovedårsaken til at regnskogen er borte i store deler av Malaysia.

Vi har hatt mange samtaler med norske matvareprodusenter, butikker og restauranter om de mulige problemene med palmeolje og hvordan dagens sertifiseringsordninger ikke er tilstrekkelige for å unngå at regnskogen ødelegges og urfolks rettigheter krenkes. I tillegg har vi gått i bresjen for at norske investorer, som oljefondet, ikke bør investere i palmeoljeselskaper som ødelegger regnskog.

To ganger har vi også undersøkt fastfood- og kioskmarkedets bruk av palmeolje. Flere og flere går nå heldigvis bort fra å bruke palmeolje, og nye typer frityroljer er utviklet som alternativ til palmeolje.

Åtte brennende telys lyser opp i mørket.

Ikke brenn opp regnskogen!

Palmeolje brukes i mange andre typer produkter enn matvarer. Vaskemidler, kosmetikk, såper og kremer, og levende lys, for å nevne noe. Men det er ofte vanskelig å finne ut hva som inneholder palmeolje, fordi produktene er dårlig merket eller palmeoljen er skjult bak navnet for kjemiske stoff som er laget av palmeolje.

Regnskogfondet undersøkte i 2014 hvor mye palmeolje som brennes opp av nordmenn når vi tenner levende lys . Det var ikke småtteri, og omfanget fikk flere forbrukere og produsenter til å reagere.


Soyaproduksjon

Soya i kjøtt og fisk

Regnskogfondet følger nøye med på soyaindustrien i Brasil. Der var soya-dyrking en massiv trussel mot regnskogen, særlig før 2006. Det året ble produsenter og oppkjøpere enige om et frivillig forbud mot å kjøpe soya dyrket fra nylig avskogede områder i den brasilianske delen av Amazonas. Avskoging og rettighetsbrudd knyttet til soyadyrking er fortsatt et stort problem, spesielt i den mangfoldige Cerrado-savanneskogen som grenser til Amazonas.

Regnskogfondet støtter organisasjoner i Brasil som jobber for å redusere presset fra næringsinteresser i soya og kjøtt. I tillegg driver vi påvirkningsarbeid for å få soya-importørene til å forsikre seg om at soyaen de kjøper ikke kommer fra ødelagt tropisk skog. Soyaen som importeres til Norge går i all hovedsak til produksjon av fôr til husdyr og oppdrettsfisk. Vi jobber også for at Oljefondet skal stille krav om null avskoging hvis de investerer i selskaper som dyrker og handler med soya.


Flyfoto som viser et tydelig skille mellom tett regnskog og nedhogd skog.

Norske penger ut av regnskogødeleggelse!

Regnskogfondet er en pådriver for å få Oljefondet (Statens pensjonsfond utland) og andre norske investorer til å la være å investere i selskaper som ødelegger regnskog eller bryter med urfolks rettigheter.

Resultatet av dette arbeidet har blant annet vært at Oljeondet har trukket ut sine investeringer fra hele 27 palmeoljeselskaper, og at fondet nå stiller krav til at selskaper må slutte å bidra til avskoging. Storebrand har også trukket seg ut av det meste av palmeoljeindustrien.

Oljefondet har trukket ut sine investeringer fra hele 27 palmeoljeselskaper

Arbeidet vårt for å få investorer som Oljefondet til å holde seg unna regnskogen angår alle sektorer, ikke bare palmeolje. For eksempel har vi fått til at Etikkrådet anbefalte at det spanske oljeselskapet Repsol skulle utestenges fra Oljefondet fordi selskapets oljeleting i Peru truet isolerte urfolk med utryddelse. Dette førte til at Repsol valgte å trekke seg ut av det aktuelle området.

Hjelp oss i kampen mot rasering av regnskogen.