Slik kjemper vi for menneskerettighetene
Når regnskogene ødelegges betyr det ofte grove brudd på menneskerettighetene, enten ødeleggelsene skyldes ulovlig hogst og utvinning eller storstilte utviklingsplaner. Regnskogfondet arbeider for å hindre brudd på menneskerettighetene sammen med menneskene som lever i og av regnskogen.
Regnskogfondet arbeider rettighetsbasert. Det betyr at vi i alt arbeidet vårt legger vekt på å ivareta og styrke menneskerettighetene. Fordi så mange av regnskogens beboere er urfolk har vi et spesielt fokus på urfolks rettigheter. Det er en klar sammenheng mellom forsvar av de tropiske regnskogene, artsmangfoldet som finnes der og rettigheter.
Vårt arbeid viser at der urfolk har fått rettighetene til sitt eget
landområde, er det langt mindre avskoging enn i andre områder. Det er
menneskene i regnskogen som er de beste regnskogvokterne, og vi samarbeider tett med dem.
Beslutninger om regnskogens skjebne tas på mange plan. De tas ute i skogene, av myndigheter, av store selskaper i inn- og utland og i internasjonale fora som FN og Verdensbanken. For å sikre skogfolks og urfolks rettigheter jobber Regnskogfondet på alle disse nivåene. Vi bidrar derfor til at stemmen til de som bor i skogene og er avhengige av dem høres og blir respektert.
I regnskogslandene
Det viktigste arbeidet vårt foregår i regnskogen i felt. I samarbeid med rundt 50 lokale organisasjoner og skogens beboere i seks regnskogsland bidrar vi til opplæring i lover og rettigheter, og til rettshjelp når rettigheter blir brutt. Bygging og bemanning av vaktposter mot ulovlige tømmerhuggere og grunnleggende lese-, skrive- og matematikkopplæring er andre eksempler på hvordan vi arbeider for å sikre rettigheter.
Det er store forskjeller mellom regnskogsland når det gjelder å ivareta urfolks rettigheter. I Asia og Sentral-Afrika er urfolks rettigheter i liten grad anerkjent av myndighetene. I Amazonas
har så mye som 25 prosent av skogsområdene nå status som
urfolksterritorier. I praksis blir urfolks rettigheter likevel ofte
overkjørt i møte med myndigheter, tømmer- eller gruveselskaper som er
ute etter naturressurser. Vi støtter lokalsamfunn med rettshjelp og
advokater slik at de de kan gå rettens vei mot for eksempel hogst-,
olje- eller gruveselskaper.
Internasjonalt
Urfolks særlige rettigheter er anerkjent gjennom FNs urfolkserklæring (UNDRIP) fra 2007 og ILO-konvensjon 169, og en rekke andre internasjonale konvensjoner gir urfolks rettigheter spesiell beskyttelse. Mange stater har forpliktet seg til å respektere og implementere disse internasjonale avtalene, men bryter dem likevel i praksis.
Vi tar opp brudd på skogfolks rettigheter i internasjonale menneskerettighetsfora, overfor Verdensbanken, regjeringer, selskaper og internasjonale organisasjoner
Anerkjennelse av skogfolks og urfolks kollektive rettigheter er viktig for at de skal kunne fortsette å spille en nøkkelrolle i beskyttelsen av regnskogene. Dette må reflekteres i internasjonale avtaler. I allianse med urfolks egne nettverk, miljø- og rettighetsorganisasjoner tar vi opp brudd på urfolks og skogavhengiges rettigheter i internasjonale menneskerettighetsfora, overfor Verdensbanken, regjeringer, selskaper og internasjonale organisasjoner som FN. Slikt arbeid gjøres blant annet gjennom synlighet i media, møter med politikere, felles brev med innspill til forhandlingsmøter, publikasjon av egne rapporter og ved å arrangere åpne møter.
Det er avgjørende at en ny internasjonal klimaavtale anerkjenner
skogfolks rettigheter og deres rolle i forvaltningen av skogene. Vi
samarbeider med organisasjoner i regnskogsland for å få inn en slik
anerkjennelse i avtaletekstene, blant annet ved å tilrettelegge for at
urfolk deltar i forhandlingene, som de årlige toppmøtene de internasjonale klimaforhandlingene under klimakonvensjonen UNFCCC.
FNs menneskerettighetsråd, spesialiserte traktatsorgan og spesialprosedyrer under FN er viktige arenaer i arbeidet for å forsvare skogfolks rettigheter. Prosessen Universal Periodic Review (UPR) innebærer en grundig gjennomgang av menneskerettighetssituasjonen i alle FNs medlemstater, og vi bistår våre partnerorganisasjoner når de bruker denne prosessen til å presse egne myndigheter. I Genève gjør vi og representanter for urfolk i prosjektlandene et felles lobbyarbeid der vi snakker med forskjellige lands offisielle delegasjoner, presenterer egen dokumentasjon på menneskerettighetsbrudd og fremmer formelle anbefalinger angående urfolks rettigheter til FN og regnskogslandenes regjeringer.
Kampen nytter. Her er noen av våre viktigste seiere:
I Norge
Norge er en viktig internasjonal aktør når det gjelder bevaring av regnskog, både gjennom det norske klima- og skoginitiativet og gjennom organisasjoner som FN og Verdensbanken. Samtidig har Norge store investeringer i selskaper som opererer i verdens regnskoger. Dette gjør det viktig for Regnskogfondet å påvirke norsk politikk og norske investeringer. Gjennom bygging av allianser med skogfolks og urfolk i regnskoglandene, produksjon av grundig dokumentasjon og tett kontakt med norske politiske miljøer har vi tatt initiativ til, og påvirket, utviklingen av retningslinjer for norske offentlige beslutninger og investeringer.
Statens pensjonsfond - utland, SPU («Oljefondet») investerer i tusenvis av selskaper over hele verden, og tidvis avslører vi at noen av de selskapene bryter urfolks og skogfolks rettigheter. Gjennom dialog med Oljefondets forvaltere, presseoppslag eller innklaging av enkelte investeringer til Etikkrådet har vi sørget for at Oljefondet har fått selskaper til å endre praksis. I flere tilfeller har vi sett at Oljefondet på grunnlag av dokumentasjon fra Regnskogfondet og våre partnerorganisasjoner har valgt å trekke sine investeringer helt ut av selskaper som ødelegger regnskog – til skrekk og advarsel for andre selskaper over hele verden.
Vi følger tett med på norske politiske prosesser og bidrar hyppig med innspill til stortingsmeldinger og offentlige handlingsplaner av betydning for urfolks og skogfolks rettigheter.