De siste ukontaktede menneskene på jorda
Fortsatt finnes det mennesker som lever fullstendig uten kontakt med omverdenen.
Det anslås at det lever minst 70 urfolksgrupper i Amazonas i dag som lever uten kontakt med omverden. De aller fleste av disse bor i grenseområdene mellom Brasil og Peru. Her finnes det sannsynligvis også helt ukjente urfolksgrupper som vi enda ikke vet om. Dersom disse menneskene kommer i kontakt med omverdenen, kan konsekvensene være fatale. Derfor jobber Regnskogfondet for at disse menneskene skal få leve i fred.
Alt tyder på at urfolkene som lever isolert, ønsker å fortsette å gjøre det. Forsøk på å kontakte dem besvares enten med angrep med piler eller med at de flykter avgårde inn i skogen. I noen tilfeller har man funnet spyd som står i kryss over stiene inn til områdene de bor i, til advarsel om at inntrengere skal holde seg unna. Dessverre er det mange som ikke respekterer deres ønske om å være i fred.
Ulovlige tømmerhuggere, kokainkarteller, gullgravere og oljearbeidere utgjør en stor fare for indianerne. I sin jakt på tømmer og skogens ressurser ødelegger de ikke bare skogen som urfolkene lever i, men de har i flere tilfeller stått bak grufulle overgrep: Systematisk forfølgelse og organiserte massakre av hele folkegrupper er del av de ukontaktede urfolkenes nyere og grufulle historie.
Misjonærer, eventyrere og myndighetspersoner er en annen gruppe som ønsker å komme i kontakt med de isolerte urfolkene. Selv om de lar regnskogen stå uforstyrret i sine forsøk på å nå dem, utgjør de stor livsfare. De isolerte urfolkene har ingen naturlig resistens mot våre vanlige virus, og en helt alminnelig influensa kan være dødelig for dem. Det er vanskelig å unngå smitte dersom man kommer i kontakt, og resultatet av kontakten kan i verste fall være at hele folkegrupper dør ut på skremmende kort tid.
Historien viser at kontakt mellom de isolerte urfolksgruppene og omverdenen får tragiske konsekvenser for urfolkene. De som i det hele tatt overlever kontakt med omverdenen og fordrives ut av sine leveområder, må tilpasse seg en ny og fremmed verden. Uten rettigheter til land eller kunnskap om livet utenfor skogen, tvinges mange til et liv med prostitusjon og alkoholisme. Andre blir grovt utnyttet og må leve slavelignende liv for tømmerhuggere eller andre som har drevet dem ut av landområdene. Resultatet av fordrivelsene er ofte at hele samfunn kollapser. I tillegg til de menneskelige lidelsene, forsvinner unike kulturer og språk for alltid.
Hva gjør Regnskogfondet?
Regnskogfondet jobber for at disse urfolksgruppene skal fortsette å leve selvstendig i sine leveområder, uten kontakt med omverdenen, så lenge de selv ønsker. Det er i grunnen bare én måte å sikre dette på: opprette deres territorier, og stenge av disse territoriene for alle fra omverdenen. Dette gjør vi ved å bygge vaktposter langs innfartsårene til områdene de bor i. Dette beskytter menneskeliv og unike kulturer, og er den beste måten å bevare regnskogen på. Vi er allerede godt i gang med dette arbeidet, men fortsatt gjenstår det mye arbeid som vi trenger støtte til.