Problemet med metaller og mineraler

Mange regnskogsområder har store forekomster av verdifulle metaller og mineraler som gull og nikkel. For å få tilgang til ressursene under bakken, blir store regnskogområder ryddet for å dekke den økende etterspørselen. Gruvedrift bidrar derfor betydelig til avskoging i flere regnskogland.

NIKKEL: Nikkelgruve i regnskogen på den indonesiske øya Halmahera. Nikkelforekomstene i Indonesia ligger som et horisontalt lag under bakken. Store regnskogområder må dermed ryddes for å få tak i metallet. Foto. Forest Watch Indonesia

Metaller og mineraler er en integrert del av vårt industrialiserte samfunn. Dessuten bidrar den nødvendige omstillingen til nullutslippssamfunnet, ofte omtalt som det grønne skiftet, til økt etterspørsel av mange av metallene og mineralene som finnes i regnskogen.

Mesteparten av den tropiske avskogingen fra gruvevirksomhet skjer i to land: Indonesia og Brasil. Samtidig er småskala gruvedrift et stort problem i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo). Gruvevirksomheten i DR Kongo er også knyttet til konflikter og menneskerettighetsbrudd.

Den økte etterspørselen etter spesielt gull og kull bidrar til betydelig avskoging, men nikkel, bauksitt, jernmalm, mangan og kobber bidrar spiller også en viktig rolle.

Bygg- og anleggssektoren står for den største etterspørselen, og 18 % av all gruverelatert avskoging kan kyttes til denne sektoren. Bilindustrien kommer på andreplass med 8 %.

Forurenser og forringer urørt regnskog

Gruvedrift og gullgraving forårsaker også andre miljøødeleggelser gjennom utslipp av kvikksølv og andre miljøgifter som brukes i produksjonen.

Veier og infrastruktur rundt gruvene bidrar til ytterligere avskoging. Selv om veiutbygging har en begrenset direkte innvirkning på avskoging, er veier effektive døråpnere for lovlig og ulovlig hogst og mer landbruk og gruvedrift i regnskogen.

ØDELEGGER: Gruveaktivitet i indonesisk Papua forurenser og ødelegger regnskogen. Palmene i regnskogen inneholder en stivelse som heter sago - en viktig næringskilde for lokalbefolkningen. Her fra landsbyen Yenbekaki. Foto: Forest Watch Indonesia

Regnskog og urfolk spesielt utsatt

Kun 29 % av verdens gruveområder ligger i regnskogen, men 62 % av den globale direkte avskogingen i gruveområder mellom 2000 og 2020 skjedde i regnskogen.

Mer enn halvparten av mineralene som utvinnes til det grønne skiftet overlapper eller ligger i nærheten av urfolksterritorier. Dette truer lokalbefolkningens næringsgrunnlag og selvbestemmelsesrett, da mange gruveprosjekter godkjennes uten at urfolk og lokalbefolkning blir hørt.

Presset på regnskogen fra gruvesektoren er økende. Mer enn 35 % av all gruverelatert avskoging i tropiske områder mellom 2000- 2020 skjedde i den siste femårsperioden (2016-2020).

ULOVLIG GULL: Ulovlig gruveaktivitet i på Yanomamifolkets territorie i brasiliansk Amazonas. Ulovlige gullgravere fører med seg sykdom og vold, og gruveaktiviteten forurenser jord og vann. Foto: Chico Batata/Greenpeace

Dette mener Regnskogfondet

Gruvedrift i økosystemer med rikt naturmangfold og høy grad av karbonfangst, slik som tropisk regnskog, må unngås. Gruvesektoren må innføre standarder og retningslinjer som ivaretar miljø og sosiale hensyn. Samtidig må driften være ansvarlig og transparent.

Investorer må vurdere risikoen for negativ påvirkning på miljø, mennesker og naturmangfold knyttet til investeringer i gruvedrift som truer tropisk skog.

Dette gjør Regnskogfondet

Regnskogfondet kartlegger og synliggjør truslene mot regnskog og skogfolk, publiserer rapporter og snakker med investorer og selskaper for å bevisstgjøre og påvirke. Slik bidrar vi til et ansvarlig og regnskogvennlig næringsliv og finanssektor.

Julia Naime

Seniorrådgiver, politikk
julia.n@rainforest.no