​Papirindustrien ødelegger regnskogen
Behovet for tømmer til papirproduksjon er en av de største truslene mot regnskogen. Hvert år hogges eller brennes enorme regnskogsområder for å etablere nye tømmerplantasjer, noe som truer både menneskene og dyrene som lever i regnskogen.
Papir- og papirmasse lages av trefiber som stammer fra tømmerplantasjer eller naturskog. En stor del av regnskogstømmeret som brukes i papir- og papirmasseproduksjon er ulovlig hogget, eller hogget på en ikke bærekraftig måte.
Den globale etterspørselen etter tømmer vil trolig tredobles innen 2050, noe som vil øke presset på regnskogen ytterligere. Store deler av tømmeret brukes til å lage papir.
Kina – storimportør av regnskogstømmer
Kina er i dag verdens største papirprodusent, og har i løpet av det siste tiåret tredoblet sin papirproduksjon. Landet er avhengig av å importere store deler av råvarene som brukes i papirproduksjonen, og er derfor også verdens største importør av papirmasse.
Store deler av det importerte tømmeret og papirmassen kommer fra Indonesia – et høyrisikoland når det gjelder regnskogsødeleggende tømmerhogst. Omkring 14 prosent av alt tømmeret som brukes til papir- og papirmasse i Kina importeres fra Indonesia. Importen fra Indonesia blir stadig viktigere for papirproduksjonen i Kina og er tidoblet siden 2005. Indonesia eksporterer omkring halvparten av all papirmassen sin til Kina.
Indonesia
Indonesia er en av verdens ti største produsenter av papir og papirmasse, og hogst for å gjøre plass til papirplantasjer er en av de største årsakene til at landets regnskog raseres.
Se også:
Papirplantasjer i Indonesia - en regnskogversting
Indonesia er en av verdens ti største produsenter av papir- og papirmasse, og hogst for å gjøre plass til papirplantasjer har siden 2000-tallet vært en av de største årsakene til at landets regnskog raseres. Store deler av artsrik skog er nå erstattet av papirplantasjer, og lavlandsregnskogen i Sumatra – tidligere et av verdens mest artsrike økosystem – er nesten borte.
Mer enn 30 prosent av tømmeret som mates inn i papirfabrikkene i Indonesia er ulovlig hogget.
Et stort problem er at papirindustrien i Indonesia er sterkt avhengige av tømmer fra naturskog for å dekke etterspørselen fra papirindustrien. Den voldsomme veksten i papirindustrien har gått langt raskere enn arbeidet med å sikre en bærekraftig forsyning av råvarer gjennom utvikling av plantasjer.
Ulovlig hogst
Underskuddet på plantasjetømmer fører blant annet til ulovlig snauhogst av regnskog. Ifølge en rapport er mer enn 30 prosent av tømmeret som mates inn i papirfabrikkene i Indonesia ulovlig hogget.
Det er vanskelig å fastslå opprinnelsen til papir og papirmasse – og dermed vanskelig å oppdage om det kommer fra en ulovlig kilde. Det må gjennomføres vitenskapelige og kostbare analyser av fiberprøver for å identifisere kilden til papir- og papirmasse, noe som skaper grobunn for ulovligheter med høy fortjeneste og lav risiko.
KAMPEN NYTTER. Her er noen av våre viktigste seiere:
Her jobber vi:
Plantasjer øker presset på regnskogen
Det blir ofte hevdet at plantasjer kan bidra til å redusere presset på naturskog, noe som stemmer dersom plantasjene blir etablert utenfor skogsområder. I praksis blir plantasjer imidlertid svært ofte etablert i regnskogsområder.
Indonesia planlegger å ekspandere plantasjedriften for å møte den økte etterspørselen av tømmer til papirproduksjon. Ifølge den langsiktige nasjonale skogsplanen for Indonesia skal tømmerplantasjer dekke et område på 145 000 kvadratkilometer, som tilsvarer 40 prosent av Norges landareal, innen år 2025.
Konflikt med lokalbefolkningen
Hogging av regnskog og etablering av plantasjer fører ofte til konflikter med og brudd på rettighetene til urfolk og lokalsamfunn. I Indonesia eier staten 70 prosent av all regnskog, og staten bestemmer hvor det skal tillates hogst og plantasjer.
Indonesias urfolk og annen lokalbefolkning står ofte svakt i konfliktene mot store hogst- og plantasjeselskaper
Ofte blir tillatelsene gitt uten at lokalbefolkningen i området involveres. Dette skaper store konflikter. Indonesias urfolk og annen lokalbefolkning står ofte svakt i konfliktene mot store hogst- og plantasjeselskaper fordi de mangler formelle rettigheter til skogene de har forvaltet i hundrevis av år.
Bærekraft mest på papiret
De to største papirselskapene i Indonesia, APP og APRIL, har i en årrekke fått hard kritikk fra indonesiske og internasjonale miljø- og menneskerettighetsgrupper for sin hensynsløse framferd i Asias regnskoger. De to siste årene har begge selskapene innført ulike policyer på bærekraft etter omfattende offentlig kritikk og press fra kunder og investorer. Regnskogfondet mener det er svært positivt at selskapene prøver å rydde opp, men dessverre viser nye evalueringer at det gjenstår mye før papirindustrien er bærekraftig.