USAID-frys er et massivt tilbakeslag for skogen

Trump-administrasjonens nedbygging av USAID truer tropiske skoger og urfolks rettigheter.

REGNSKOG: Fra et opplæringsprosjekt i skogovervåking for lokalsamfunn i DRC i 2020. Mange regnskogprosjekter er satt på vent som følge av USAIDs finansieringssfrys. Regnskogfondet fortsetter å støtte alle landprogrammene uendret. Foto: Alexis Huguet/Regnskogfondet

Sivilsamfunnsorganisasjoner i regnskogland ser de første konsekvensene av Trump-administrasjonens frys av USAID-midler.

- Våre partnere rapporterer at nedleggelsen av USAID-prosjekter vil få reelle konsekvenser for skogvern og urfolks og lokalsamfunns rettigheter. Dette kommer på et tidspunkt da flere tropiske skoger er på randen av kollaps. Det er et kappløp mot tiden å finne alternativ finansiering, sier Tana Lala-Pritchard, internasjonal programdirektør i Regnskogfondet.

I store regnskogland som Brasil, Colombia, Peru, Papua Ny-Guinea, Indonesia og DR. Kongo rapporterer sivilsamfunnsorganisasjoner som arbeider med regnskogbevaring at mange prosjekter er satt på vent og at flere organisasjoner har begynt å si opp ansatte. Erfarne USAID-ansatte med inngående lokalkunnskap blir kalt tilbake til USA. I sum får dette omfattende konsekvenser for hele skog- og menneskerettighetssektoren i tropiske regnskogsland.

«Tiden er i ferd med å renne ut, og skogene våre forsvinner. I løpet av de siste 20 årene har vi mistet rundt 700 000 km2, et regnskogområde på størrelse med Texas. Vi kan ikke gi oss nå. Nå må vi doble innsatsen.»

Tana Lala-Pritchard, internasjonal programdirektør i Regnskogfondet.

Økt risiko for sårbare urfolk og lokalsamfunn

I Peru er programmer som beskytter urfolksledere som lever med trusler satt på vent. Det samme gjelder for programmer som fremmer alternativer til dyrking av kokablader. Kokadyrking er forbundet med avskoging og bidrar til ulovligheter.

Nedstengingen av disse programmene er dårlig nytt for regnskog og urfolk, som vil merke konsekvensene av økt narkotikahandel og styrkede kriminelle organisasjoner.

– Når den største globale bistandsaktøren fryser støtten så å si over natten, får det omfattende, farlige og sammensatte konsekvenser. Beskyldninger om korrupsjon og misbruk av midler brukes som begrunnelse for frysingen, men en av de umiddelbare konsekvensene er at viktige verktøy og tiltak som skal forhindre korrupsjon og kriminalitet lammes.

I Brasil oppleves USAIDs finansieringsfrys som en del av en større global nedgang i støtten til urfolk og regnskog.

– Mindre internasjonal støtte til tiltak som skal fremme biomangfold og bremse klimaendringene får betydelige konsekvenser for urfolks landområder. Sett fra urfolks perspektiv er dette allerede et kritisk problem, sier Sineia Wapichana fra urfolksrådet i Roraima.

Hun er medleder i International Indigenous Peoples Forum on Climate Change (IIPFCC), og representerer den latinamerikanske og karibiske regionen.

Regnskogfondet fortsetter å støtte alle landprogrammene uendret.

Regnskog i brann. Foto

ØDELAGT: Regnskog brenner i brasiliansk Amazonas i 2022. Foto: Edmar Barros

Regnskog på størrelse med Texas borte

– Tiden er i ferd med å renne ut, og regnskogene våre forsvinner. I løpet av de siste 20 årene har vi mistet rundt 700 000 km2, et område på størrelse med Texas. Vi kan ikke gi oss nå. Nå må vi doble innsatsen, sier Lala-Pritchard.

Lala-Pritchard lar seg inspirere av den globale motstanden mot kreftene som nå jobber for å svekke grunnleggende rettigheter og viktige tiltak.

– Vi oppfordrer det internasjonale samfunnet til å fokusere på de katastrofale konsekvensene av å nedprioritere klima og biologisk mangfold og raskt fylle finansieringsgapet for tropiske skoger skapt av Trump-administrasjonen. Hvis ikke, vil konsekvensene bli ødeleggende for oss alle, inkludert urfolk og lokalsamfunn som beskytter regnskogen. Deres livsgrunnlag er avhengig av disse viktige økosystemene, og vi risikerer å mislykkes i å redde et av de mest livskritiske globale fellesgodene vi har, advarer Tana Lala-Pritchard, internasjonal programdirektør i Regnskogfondet.

Mediekontakt:

Kristin Rødland Buick

Seniorrådgiver, kommunikasjon
+(47) 456 56 277
kristin@rainforest.no