Ti gode nyheter for regnskogen i 2024

Innsatsen nytter! Nå som vi nærmer oss jul og slutten av året, er det på sin plass å se tilbake på året som har vært og dele noen gode nyheter som varmer hjertet i vinterkulda. Tusen takk til alle våre støttespillere og partnere!

GLADE: To orangutanger i regnskogen på øya Borneo. Foto: Thomas Marent

Av Regnskogfondet.

ISOLERTE: Isolerte urfolk fotografert i regnskogen på grensa mellom Brasil og Peru i 2010. Foto: Gleeson Miranda/FUNAI

Seier i Peru: Hogsttillatelser i urørt regnskog fjernet etter lang kamp

72 hogsttillatelser er endelig fjernet etter mange års intens innsats fra Regnskogfondet og våre peruanske partnere. De truet hele 3.000 km2 uberørt regnskog og landområdene til flere isolerte urfolk i Peru. Det er et område fem ganger større enn Oslo fylke.

Våre støttespillere bidro til denne kjærkomne seieren.

AMAZONAS: Amazonasregnskogen i tåke. Foto: Thomas Marent

Regjeringen styrker klimastøtten til regnskogen

Norge viderefører den rekordstore støtten på 4 milliarder kr til vern av regnskog som klimatiltak i 2025. I tillegg forlenges satsningen med 5 nye år til 2035.

Takket være våre gode støttespillere har Regnskogfondet kunnet bidra til at Norge er et foregangsland i kampen for regnskogen.

GLAD: Denne jaguaren (Panthera onca) ville nok blitt glad for å vite at avskogingen i Brazil har gått ned. Foto: Thomas Marent

Avskogingen ned med nesten 31 % i brasiliansk Amazonas

Avskogingen for skogåret 2023-2024 er dermed den laveste på ni år, ifølge tall fra Brasils regjering.

Den store nedgangen utløste en resultatbasert utbetaling fra Norge til Brasils Amazonasfond på rekordstore 670 millioner kroner. Pengene legger til rette for videre innsats mot avskoging.

URFOLK: En mann fra urfolket Dayak Punan i regnskogen i den indonesiske delen av øya Borneo. Foto: Jon Dalsnes Storsæter/Regnskogfondet

Indonesia tidobler regnskogområder under urfolks beskyttelse

Indonesia skal beskytte ytterligere 150.000 km2 regnskog som del av en samarbeidsavtale mellom den indonesiske regjeringen og Bezos Earth Fund. Hele 23 % av det totale arealet er viet til at urfolk selv skal få beskytte regnskogen, en tidobling av områdene under urfolks beskyttelse i dag.

KENGERU: En tre-kengeru (Dendrolagus matschiei) i regnskogen i Indonesisk Papua. Video still: INTSIA Papua

Regnskog på størrelse med Agder fylke vernet i Indonesisk Papua

Nylig ble nasjonalparken Mamberamo Foja etablert, og 17.000 km2 med regnskog får nå stå i fred. Parken vil være et utstillingsvindu for hvordan tradisjonell bevaringspraksis kan harmonere med moderne miljøforvaltning.

Indonesiske urfolks- og sivilsamfunnsorganisasjoner har spilt en nøkkelrolle i etableringen av nasjonalparken, med støtte fra Regnskogfondet og våre gode støttespillere.

RETTIGHET: Marañón-elven i Peru fikk i 2024 juridisk anerkjent rett til å kunne renne rent og uforstyrret. Foto: Shutterstock

Elv får juridiske rettigheter i Peru etter press fra urfolkskvinner

En peruansk domstol dømte nylig til fordel for en gruppe urfolkskvinner og anerkjente Marañón-elven som en juridisk enhet med iboende rettigheter. Elven er utsatt for gjentatte oljesøl, og nå må peruanske myndigheter og oljeselskapet Petroperú stoppe forurensningen.

Regnskogfondet og våre støttespillere har hjulpet urfolkskvinnene i kampen igjennom en av våre peruanske partnere.

KONGO: En urfolksgruppe i den kongolesiske regnskogen. Foto: Johan Wildhagen

Batwa-urfolkets rett til regnskogen anerkjent

I en historisk kjennelse fordømte Den afrikanske menneskerettighetsdomstolen utkastelsen av urfolket Batwa fra deres tradisjonelle regnskogområder i Den demokratiske republikken Kongo. Domstolen kom med en rekke anbefalinger til kongolesiske myndigheter som skal sikre Batwafolkets landrettigheter.

Dommen er et viktig redskap i det videre arbeidet med å redde regnskog og sikre urfolks rettigheter i verdens nest største regnskog.

Regnskogfondet og våre kongolesiske partnere har jobbet med denne saken i ti år. Våre støttespillere har bidratt til å gjøre denne delseieren mulig.

LANGHUS: Flyfoto av to langhus som brukes av isolerte urfolk i regnskogen i Peru. Foto: ORPIO

Stor seier for vern av isolerte urfolk i Peru

Hele 5.150 km2 uberørt tropisk regnskog og flere isolerte urfolksgrupper er nå beskyttet med opprettelsen av urfolksreservatet Sierra del Divisor Occidental. Det er et område nesten like stort som Akershus fylke.

Seieren kom etter 19 års intenst arbeid fra Regnskogfondet og våre peruanske partnere. Våre gode støttespillere gir oss muskler til å kunne kjempe slike langvarige kamper.

TRANSPORT: Kvegtransport i brasiliansk Amazonas. Foto: Victor Moriyama

Kina vil kreve sporbarhet av brasiliansk kjøtt

Kina, som er det viktigste eksportmarkedet for brasiliansk storfekjøtt, har signalisert at de snart vil kreve full sporbarhet for kjøttet som importeres fra Brasil. Storfeoppdrett er den viktigste årsaken til avskoging i brasiliansk Amazonas. Kinas signal er et viktig skritt for å oppnå større åpenhet i leverandørkjeden for storfekjøtt. Neste skritt er å kreve at kjøttet også er avskogingsfritt.

Regnskogfondet har de siste årene vært rådgiver for kinesiske aktører for å redusere risikoen for kinesisk import av storfekjøtt som har bidratt til avskoging.

GRUVE: Nikkelgruve på den indonesiske øya Halmahera. Foto: Forest Watch Indonesia

Investorer krever regnskogvennlig nikkel

31 investorer, med en samlet forvaltningskapital på over 2,7 tusen milliarder amerikanske dollar, har undertegnet en erklæring der de forventer at elbil-produsenter sørger for at nikkelleverandørene de bruker er avskogingsfrie og ivaretar menneskerettigheter.

Økt etterspørsel etter viktige metaller som trengs til det grønne skiftet truer regnskogen. Press fra investorer er viktig for å få selskaper til å slutte å ødelegge regnskogen.

Regnskogfondet jobber sammen med investorgruppen for å sikre regnskogvennlig nikkel i produksjonen av elbiler.

Redd regnskogen