Statsbudsjettet 2025

Regnskogfondet applauderer milliarder til regnskogvern

Regnskogfondet jubler over 4 milliarder til internasjonal skogbevaring, men mener god regnskogpolitikk må gjennomsyre hele budsjettet.

Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet. Foto: Regnskogfondet

Av Regnskogfondet.

Regjeringen viderefører regnskogsatsingen til 2035 og bevilger som i fjor 4 milliarder til regnskogstøtte. Med dette styrker Norge sin rolle som verdensledende på internasjonal regnskogbevaring. Det høye nivået av regnskogstøtte gir Norge mulighet til å støtte viktige resultater utover tidligere løfter.

Applauderer satsing

– Regnskogfondet applauderer regjeringens videreføring av 4 milliarder til regnskogen i 2025 og videreføringen av klima- og skogsatsingen til 2035. Dette vil bidra til å bremse den globale avskogingen, sier Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet

Samtidig som den globale avskogingen går ned, påvirker årevis med degradering og økende klimaendringer store regnskogområder. Amazonas-regnskogen regulerer klimaet, lagrer karbon, og bevarer et rikt biologisk mangfold. Flere av skogens funksjoner svekkes av de store brannene som i sommer har rast i regionen. Det er derfor behov for en styrket internasjonal innsats.

– I 2023 gikk den globale avskogingen ned. Dette viser at penger og politisk vilje fungerer. Samtidig ser vi bekymringsfulle tendenser i flere regnskogland, med store skogbranner og degraderte og ødelagte skogområder. Det vi gjør nytter, men det internasjonale samfunnet må til sammen gjøre mer, sier Jæger.

Mer biodrivstoff må ikke føre til mer avskoging

I statsbudsjettet planlegger også regjeringen høy bruk av biodrivstoff for å redusere norske klimagassutslipp i årene som kommer. Men regjeringen setter ikke en begrensning på bruken av biodrivstoff som kan føre til risiko for svindel og ødelegging av regnskog. Dette kan medføre at utslippskuttene fra biodrivstoff ikke blir så store som forventet.

– Regjeringens gode regnskogpolitikk må videreføres på alle områder, også i transportpolitikken. Regjeringen er tydelig på at økt bruk av biodrivstoff ikke må føre til avskoging, men setter ikke tydelig krav for å få dette til per nå. Regnskogfondet mener dette må på plass fort. Mer biodrivstoff på norske tanker må ikke føre til mer avskoging.

Oppfyller ikke bistandsprosenten

Regnskogfondet står også sammen med bistandsorganisasjoner som er kritiske til at regjeringen ikke bevilger 1 % av brutto nasjonalinntekt til bistand.

– Samtidig som det bevilges mye til regnskogstøtte, er det synd at regjeringen velger å ikke oppfylle bistandsprosenten. Kampen for en levelig natur og klima, og kampen mot fattigdom henger tett sammen, sier Jæger.

For ytterligere kommentarer, kontakt

Tørris Jæger

Generalsekretær
(+47) 476 55 132
toerris@rainforest.no

Anders Haug Larsen

Direktør for internasjonal påvirkning
(+47) 932 17 626
andershl@rainforest.no