Palmeoljefri påske

Regnskogfondets palmeoljeguide - Disse er verst på palmeolje

I samarbeid med Trygg Mat har Regnskogfondet kartlagt palmeoljeverstingene. Bakehuset topper lista over antall matprodukter som inneholder palmeolje. Vi oppfordrer folk til å sjekke Regnskogfondets palmeoljeguide når de handler inn til påskekosen - og resten av året.

Illustrasjon: Regnskogfondet

Av Regnskogfondet.

Palmeolje er fortsatt den største grunnen til at regnskogen ødelegges i Sørøst-Asia og Regnskogfondet har over mange år kjempet for å få oljen fjernet som ingrediens i norske produkter. Likevel finnes palmeolje fremdeles i over 1500 matprodukter som er tilgjengelige i norske dagligvarebutikker. Godteri, sjokolade, kjeks og kaker dominerer lista, og påsken er høysesong for disse varene.

Regnskogfondets palmeoljeguide viser hvilke leverandører som har flest produkter med innhold av palmeolje.

Bakehuset topper verstinglista

På toppen av leverandørlista i palmeoljeguiden finner vi Bakehuset, som reklamerer på sine hjemmesider med “Ingen palmeolje i brødene”. De kan derimot ikke si det samme om kakene sine. Ifølge Palmeoljeguiden lager Bakehuset 121 produkter som inneholder palmeolje.

Videre på listen finner vi disse leverandørene:

andreplass, Baxt, med 82 produkter, blant annet kaker, donuts og “sjokoladeflarn”.

tredjeplass, Conaxess Trade, med 71 importerte produkter som inneholder palmeolje, blant dem populære godteriprodukter som “Toffifee” og “Squashies”.

fjerdeplass, Mondelez, med 68 produkter, blant annet påskefavoritter som Freias fylte påskeegg, Twistposen og Smil. Mondelez topper derimot listen over produkter med palmeolje produsert i Norge innenfor produktkategorien snacks og godteri.

– Det er på høy tid at palmeoljebruken kuttes fra norske matvarer. Det er fullt mulig å erstatte palmeolje med for eksempel raps- og solsikkeolje. Når vi ser at det fortsatt finnes 1.500 matprodukter som inneholder palmeolje, er det fremdeles en vei å gå. Palmeolje finnes ikke bare i matvarer, men også i mange hygiene- og skjønnhetsprodukter.

Ingrid Tungen, leder for avskogingsfrie markeder i Regnskogfondet.

Risikerer å bidra til regnskogødeleggelse

Norske forbrukere risikerer å bidra til regnskogødeleggelse og brudd på menneskerettigheter ved å velge påskegodt som inneholder palmeolje.

Selv om enkelte produsenter smykker seg med bruk av palmeolje som er sertifisert avskogingsfri, så vil all økning i forbruket skape mer press på regnskogen og bidra til mer regnskogødeleggelse. Derfor er det viktig å senke forbruket av palmeolje. Det er heller ikke sikkert at sertifiseringen av palmeoljen som produsenten bruker er godt nok.

Palmeolje finnes ikke bare i sjokolade, men også i mange hygiene- og skjønnhetsprodukter.

ØDELAGT: Store regnskogområder i Sørøst-Asia er allerede blitt ødelagt for å anlegge oljepalmeplantasjer, og dette har gått hardt utover dyrene i regnskogen. Foto: Gunnhild Pauline Baade/Regnskogfondet og Bjorn Vaugn/BPI.

Om Regnskogfondets palmeoljeguide

Palmeoljeguiden er en oversikt over matvarer som inneholder palmeolje. Guiden henter inn data fra Trygg Mat appens database på 43.000 matprodukter som er tilgjengelige i norske dagligvarebutikker.

Databasen baserer seg på innholdsdeklarasjonen fra leverandøren.

I guiden kan du søke på produktnavnet og sortere etter varekategori og leverandør.

Produsenter må bruke alternativer til palmeolje

Regnskogfondet oppfordrer produsenter av mat- og dagligvarer til å bruke andre alternativer til palmeolje som ikke setter press på regnskogen. Alternativer til palmeolje er raps- og solsikkeolje.

Dersom det er mangel på raps- og solsikkeolje i markedet, og det finnes ingen alternativer til bruken av palmeolje, må produsentene bruke palmeolje som har RSPO-segregert sertifisering som et midlertidig tiltak. Dette er den strengeste sertifiseringsgraden hos RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil).

Denne sertifiseringen betyr at all palmeoljen må komme fra leverandører som har forpliktet seg til å være 100 % avskogingsfrie og respektere menneskerettighetene til både arbeidere og lokalsamfunn.

Du kan sette press på produsentene ved å sende en epost til de med krav om palmeoljefrie varer.

FRUKT: Frukten fra oljepalmen etter høsting på en plantasje i Malaysia. Foto: Julie Forchhammer/Regnskogfondet

Hva er problemet med palmeolje?

Store regnskogområder i Sørøst-Asia er allerede ødelagt for å dekke den store etterspørselen etter palmeolje, og presset på regnskogen fortsetter, både i Sørøst- Asia og i Sør-Amerika.

Når regnskogen ødelegges, fører dette til store utslipp av klimagasser og tap av artsrik natur. I tillegg kommer palmeoljeplantasjene ofte i konflikt med urfolk og lokalbefolkningen. Konsekvensene er både trusler, vold og andre menneskerettighetsbrudd.

​Klaser med rød palmeoljefrukt

Vil du vite mer?

Ingrid Tungen

Leder, avskogingsfrie markeder
(+47) 414 73 806
ingrid.t@rainforest.no