Prisvinnende dokumentar om yanomamifolket vises på Film Fra Sør
Filmen The Falling Sky skildrer yanomamifolkets dype forhold til naturen og deres kamp for å beskytte regnskogen sin. Velkommen til spesialvisning mandag 11. november i Oslo med panelsamtale og møte med regissørene.
The Falling Sky vises på Vega kino i Oslo mandag, 11. november kl. 20.30. Programmet starter kl 20.
Regissørene, brasilianske Eryk Rocha og Gabriela Carneiro da Cunha, vil være med oss på Zoom i forkant av filmen. Regnskogfondets ekspert Lars Løvold og Anne Leifsdatter Grønlund fra Norges internasjonale klima- og skoginitiativ deltar i samtalen, som setter yanomamienes kamp for skogen sin i en større sammenheng.
Filmen vises som en del av filmfestivalen Film fra Sør.
Om filmen
The Falling Sky» er fritt inspirert av boken med samme navn av yanomami-sjamanen Davi Kopenawa Yanomami og den franske antropologen Bruce Albert. Filmen hadde premiere på den prestisjefulle filmfestivalen i Cannes i mai, 2024. Siden har den vunnet fire priser på diverse festivaler (to for beste dokumentar, én for beste regi, og en for beste lyd).
The Falling Sky er noe mer utover en vanlig dokumentar. Den tar seeren med på en oppslukende estetisk og følelsesmessig reise inn i yanomamienes verden, både fysisk og spirituelt.
I filmen tar Davi Kopenawa Yanomami opp humanitære- klimatiske- og miljøspørsmål og retter dem til storsamfunnet.
– Denne filmen er til for å vise menneskene i byene vårt virke, et virke som er annerledes, som ikke skader skogen, som ikke skader vår moder jord. Det er for at de skal føle, like og respektere folket vårt, naturen vår og elvene våre, sier Davi.
Om Yanomamiene
Yanomamiene er et jeger- og sankerfolk som bor i det nordlige Amazonas, på begge sider av grensen mellom Brasil og venezuela. De levde i fred til midten av 70-tallet, da det ble oppdaget gull på deres tradisjonelle landområder.
I 1976 ankom de første hundre lykkejegerne og på slutten av 1980-tallet er det anslått at nesten 50 000 gullgravere var aktive i området.
Yanomamiene hadde ingen naturlig beskyttelse mot sykdommene gullgraverene brakte med seg, og gullgravingen forurenset og ødela regnskogen deres. Slik ble 70- og 80-tallet et mørkt kapittel i yanomamienes historie.
I 1992 fikk yanomamiene opprettet sitt eget urfolksterritorium, det største av sitt slag i Brasil. Det har imidlertid ikke stoppet gullgravere fra å fortsette å ta seg inn på landområdene deres. I dag bor det rundt 30.000 yanomamier i det som er et av verdens største og sammenhengende regnskogområder.
Yanomami-folket er kjent for nordmenn gjennom TV-aksjonen i 2015 og fordi den norske Kongen fikk sin regnskogdrøm oppfylt gjennom et besøk til en av deres landsbyer i 2013. Deres talsperson og leder Davi Kopenawa Yanomami har vært flere ganger i Norge og besøkte senere Kong Harald på slottet med pressen til stede.
Regnskogfondet og Yanomamiene
Regnskogfondet har støttet prosjekter blant yanomamiene, inkludert påvirkningsarbeid for å få kastet ut de mange gullgraverne som invaderer territoriet deres. Vi var med og bidro til at de fikk opprettet sitt eget urfolksterritorium i 1992.