Pave Frans - Til minne om en modig og empatisk leder

Regnskogfondets generalsekretær Tørris Jæger fikk æren av å møte paven i 2024. Jæger besøkte Vatikanet for å synliggjøre den viktige rollen urfolk spiller i bekjempelsen av klimaendringer og bevaring av biologisk mangfold. Foto: Vatikanet
Pave Frans var banebrytende. Han tok til orde for saker som gikk ut over hans tradisjonelle rolle, og satte klima- og biomangfoldkrisen på den globale dagsorden. Han løftet også frem urfolks viktige rolle i å beskytte naturen. Pavens tilnærminger, initiativer og mot gjorde et dypt inntrykk langt utenfor katolske menigheter. Hans engasjement for de marginaliserte og undertrykte var konsekvent og inspirerende.
Vi vil gjerne trekke frem to av hans initiativer som er direkte relevante for regnskogen og dens folk.
I 2015 publiserte Vatikanet et lite hefte kalt Laudato si' (Lovet være du) med undertittelen «Om omsorgen for vårt felles hjem». Skriften ble utgitt på ni språk og retter grunnleggende kritikk mot forbrukersamfunnet og uansvarlig økonomisk utvikling. Laudato si' fremhever det dype alvoret i miljøødeleggelsene og den globale oppvarmingen og kommer med en sterk oppfordring til alle mennesker verden over om å handle raskt og samlet.
Inspirert av Laudato si' lanserte Regnskogfondet og Norges internasjonale klima- og skoginitiativ (NICFI) det interreligiøse regnskoginitiativet i 2017. Initiativet jobber for å mobilisere religiøse aktører til arbeidet med å beskytte regnskogen.
Pave Frans satte også fokus på Amazonas-regionen, plyndringen av dens ressurser og urettferdighetene begått mot urfolkene der. Under navnet «Synoden for Amazonas» ble det satt i gang en omfattende flerårig konsultasjonsprosess for å rette opp i urett og støtte regnskogen og urfolkene i Amazonas.
Da pave Frans besøkte Peru i januar 2018, ble han møtt av rundt 4000 urfolk. I sin oppfølging av det formelle sluttdokumentet fra synoden i 2019, «Elskede Amazonas» 2020, ber han om «rettferdighet for regionens 33 millioner mennesker, for beskyttelse av deres liv, deres kulturer, deres landområder, Amazonas-elven og regnskogen mot ‘forbrytelsen og urettferdigheten’ som begås i regionen av mektige økonomiske interesser».
Vatikanet tok senere et viktig skritt ved formelt å avvise den såkalte «oppdagelsesdoktrinen» i 2022. Doktrinen er et flere hundre år gammelt juridisk og politisk konsept som ble brukt til å rettferdiggjøre frarøvelsen av urfolks landområder under kolonitiden. Slik anerkjente paven at disse ideene bidro til historisk urettferdighet, og bekreftet kirkens støtte til FNs erklæring om urfolks rettigheter. Som pave Frans uttalte under sitt besøk i Canada i 2022: «Aldri mer kan det kristne fellesskapet tillate seg å bli smittet av ideen om at én kultur er bedre enn andre.»
Hans tid i Vatikanet signaliserte en ny æra, og vi håper at hans etterfølger vil videreføre dette lederskapet. Det trengs i en tid med global uro, der spørsmål om klimaendringer og biologisk mangfold er blitt overskygget av krig og usikkerhet.
Som Frans pave sa til Vatikanstaten i april 2015:
«Måtte forholdet mellom mennesket og naturen ikke være drevet av grådighet, manipulering og utnyttelse, men måtte den guddommelige harmonien mellom mennesker og skaperverket bli bevart i en logikk av respekt og omsorg.»
Regnskogfondet hyller hans ettermæle og sørger over tapet av en stor leder.