Oljefondet investerer i avskoging i Brasil: – Uakseptabelt, sier Regnskogfondet
– Oljefondet kan ikke lenger investere milliarder i soyaselskaper som nekter å stanse avskogingen, selv etter mange års press for å innføre tiltak, sier Ida Breckan Claudi i Regnskogfondet.
Oljefondets ferske årsrapport for 2020 viser at fondet investerer over 3,2 milliarder kroner i to av verdens største soyaselskaper, Bunge og Archer-Daniels Midland. Disse selskapene kjøper soya fra avskogede områder i Sør-Amerika, og har nektet å innføre effektive tiltak for å stanse avskogingen. Danske Bank har nylig solgt seg ut av disse selskapene, fordi de ikke er villige til å stanse avskogingen.
Nå må Oljefondet følge etter, mener Regnskogfondet:
– Etter flere år med dialog som ikke har ført fram er det nå på tide at også Oljefondet viser soyaselskapene i Brasil at dette er alvor og selge seg ut. Når dialog ikke fungerer, må Oljefondet sette makt bak kravene, sier Claudi.
Tjener penger på regnskogødeleggelse
Oljefondet investerte ved årsskiftet 2,44 milliarder kroner i Archer Daniels Midland (ADM) og 768 millioner i Bunge Ltd, som er blant de største soyaselskapene i verden. Dette er en økning på cirka 10 prosent fra året før. Soyaproduksjon er blant de fremste årsakene til avskoging i Sør-Amerika, spesielt i Brasil, Paraguay og Argentina.
Oljefondet har en tydelig policy på at selskaper de investerer i må unngå avskoging, og har i flere år hatt en dialog med soyaselskapene – uten at dette har hatt effekt. Selskapene har tidligere lovet ikke å kjøpe soya fra nylig avskogede områder, men løftene har ikke blitt overholdt. Så sent som august i fjor dokumenterte Regnskogfondet hvordan soyagigantene Bunge og Cargills var involvert i vold mot lokalbefolkning, skogbranner og ulovlig avskoging.
Verdens største regnskog kan kollapse
De siste årene har avskogingen i Brasil hatt en enorm økning som følge av regjeringens politikk for å åpne regnskogen for økonomisk virksomhet. Den såkalte landbrukslobbyen i Brasil har stor makt og soyaindustrien gjør lite for å stanse den alarmerende avskogingen i Brasils savanneskog, Cerradoen.
Les også: Avskogingen i Brasil har eksplodert
Avskogingen i Sør-Amerika har ført regnskogen farlig nær et kritisk vippepunkt, og når det krysses vil ikke skogen lenger kunne opprettholde seg selv. Det vil føre til enorme utslipp av klimagasser, artsutryddelse og tørke i Sør-Amerika.
Oljefondet har stor påvirkningskraft
Ida Breckan Claudi påpeker at Oljefondet, som er et av verdens største fond, kan sende viktige signaler til omverdenen. Et uttrekk fra soyaselskapene vil gi et tydelig varsko til industrien om at avskoging og angrep på urfolks menneskerettigheter er uakseptabelt.
– Det haster med å stanse krisen som utspiller seg i Brasil. Det eneste som kan stanse skograseringen er at internasjonale kunder og investorer slutter å kjøpe fra eller investere i råvarer med avskogingsrisiko. Hvor mye mer avskoging og menneskerettighetsbrudd skal vi dokumentere før det er uakseptabelt å finansiere denne industrien, spør Claudi.
Til sammen investerer Oljefondet 174 milliarder kroner i selskaper med høy risiko for regnskogsødeleggelse. I tillegg til soyaselskaper, gjelder dette bl.a. gruveselskaper, palmeolje-, olje- og gass- og vannkraftselskaper med virksomhet i regnskogsområder.