EUDR

Norge må implementere EUs avskogingsregelverk EUDR, og det må skje snarest

EUs avskogingsforordning (EUDR) trer i kraft på tampen av 2025, men Norge har fortsatt ikke landet på en løsning for å iverksette Europas viktigste tiltak for å bekjempe global skogødeleggelse. Regnskog og norske arbeidsplasser står på spill.

MAKAK: Celebesmakak (Macaca nigra) i regnskogen på øya Sulawesi i Indonesia. EUDR kan potensielt redde over 1000 km2 regnskog og hindre karbonutslipp tilsvarende Norges utslipp hvert år. Foto: Thomas Marent

Av Regnskogfondet.

EUs avskogingsforordning (EUDR) skal sikre at varer som storfekjøtt, soya, palmeolje, trevirke, kakao, kaffe og gummi ikke bidrar til avskoging før de når det europeiske markedet.

Alle forhandlere og operatører som importerer til eller eksporterer fra EU må forsikre seg om at produktet ikke stammer fra et område som er avskoget etter 31. desember 2020. De må også kunne vise til at produktet er produsert i samsvar med nasjonale lover, og at det er ledsaget av en «erklæring om aktsomhetsvurderinger».

EUDR hylles som en milepæl for klima og natur. Forordningen kan potensielt redde over 1000 km2 regnskog og hindre karbonutslipp tilsvarende Norges utslipp - hvert år, ifølge EUs egne beregninger.

"EUDR er Europas viktigste tiltak for å begrense tap av regnskog"

Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet

Regjeringen må ta en rask beslutning

EU har merket forordningen som EØS-relevant, men etter to år er det fortsatt uklart hvordan Norge vil gjennomføre regelverket. Enhver forsinkelse i innføringen av EUDR går utover regnskog og klima. Det får også konsekvenser for norske arbeidsplasser.

Dersom Norge ikke innfører EUDR, vil norske bedrifter bli behandlet som tredjelandsaktører i handelen med EU. Dette skaper usikkerhet og kan svekke konkurransekraften for norsk næringsliv. Flere aktører frykter at selskaper vil flytte virksomheten til EU for å unngå handelshindre.

For å sikre en god implementering av EUDR i Norge, må en avgjørelse tas i EØS-komiteen før sommeren. Slik får næringslivet et halvår til å forberede seg på innføringen av EUDR før den trer i kraft 30. desember 2025. En rask avgjørelse sikrer også forutsigbarhet for næringslivet.

Landbruksdirektoratet og Miljødirektoratet vurderer to alternativer:

  • Full implementering: Hele EUDR innlemmes i norsk lov.
  • Delvis implementering: Kun varer omfattet av EØS-avtalen inkluderes. Det innebærer at mange produkter fra kveg, soya og oljepalme, som er tre av de viktigste driverne for avskoging, ikke vil bli omfattet.
En kvinne ser på et større utvalg parkett i en butikk.

TREVIRKE: Innføring av EUDR i Norge skal sikre at trevirket som importeres ikke har bidratt til avskoging. Foto: Regnskogfondet

Næringslivet krever handling

Under et debattmøte arrangert av WWF og Regnskogfondet 22. januar, uttrykte representanter fra næringslivet et tydelig ønske om en rask beslutning. De påpeker at forsinkelser kan føre til dårligere konkurransevilkår for norske bedrifter på det europeiske markedet.

– Det er norske selskaper som blir skadelidende når de blir tvunget til å operere i et parallellt regelunivers - ett europeisk og ett norsk - som ikke harmoniserer, sa Mathias Stang, jurist og leder innen bærekraftsrett i Deloitte på møtet.

Dersom EUDR ikke innføres før utgangen av året, vil det være til stor ulempe for norsk næringsliv hvor arbeidsplasser står på spill.

Regnskogfondet oppfordrer regjeringen til å bestemme seg før stortingsvalget. Sammen med Verdens Naturfond har Regnskogfondet sendt brev til utenriksminister Espen Barth Eide hvor vi oppfordrer til å prioritere en rask og fullstendig implementering av EUDR.