Norge forlenger regnskogsatsingen - Et viktig steg for regnskogbevaring

Det norske klima- og skoginitiativet, også kjent som “regnskogsatsingen”, forlenges med fem nye år, fra 2030 til 2035. Det offentliggjorde Statsminister Jonas Gahr Støre til E24 i dag. Regnskogfondet roser Norge for bidraget.

Foto: Thomas Marent

Av Regnskogfondet.

– Vi er svært glade for at regnskogsatsingen forlenges. Dette er Norges viktigste internasjonale bidrag både for klima og natur, og regjeringen befester med dette Norges helt sentrale rolle i innsatsen for regnskogen, sier Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet.

Statsministeren kunngjorde samtidig at regnskogsatsingen i 2025 vil videreføres på 4 milliarder kroner.

– Det er fantastisk at regjeringen fortsetter å ta lederrollen i regnskogbevaring, og viderefører et høyt nivå også inn i 2025. Regnskogsatsingen har gitt svært gode resultater, med kraftig nedgang i avskogingen i våre viktigste samarbeidsland som Brasil, Colombia og Indonesia. Samtidig viser den dramatiske situasjonen i Brasil, med ekstremtørke og voldsomme skogbranner, at det fortsatt er et stort behov for støtte, sier Jæger.

I fjor kom nyheten om at regnskogsatsingen ble økt fra 3 til 4 milliarder til internasjonal skogbevaring gjennom statsbudsjettet for 2024. Regnskogfondet har ment at dette som et minimum må videreføres, og trappes opp mot 2030 i tråd med internasjonale avtaler.

Om en knapp måned begynner naturtoppmøtet, COP16, med Colombia, en av verdens største regnskognasjoner, som vertskap. På toppmøtet blir finansiering for naturbevaring et viktig tema.

– At regnskogsatsingen forlenges er helt avgjørende for å kunne bygge videre på de gode resultatene vi ser i flere regnskogland. Det gir forutsigbarhet i innsatsen, også for regnskoglandene som kan iverksette tiltak vel vitende om fortsatt støtte, sier Jæger.

For mer informasjon, kontakt

Anders Haug Larsen

Direktør for internasjonal påvirkning
(+47) 932 17 626
andershl@rainforest.no