Nå skal palmeolje merkes
Nå er det slutt på at miljøskadelig palmeolje i maten kamufleres som «vegetabilsk olje». Fra 13.desember må alle oppgi hva slags olje matvarene inneholder.
Selv om bruken av palmeolje i norske matvarer er blitt redusert med rundt 70 prosent de siste årene, inneholder fortsatt mange varer den regnskogødeleggende oljen.
Endelig kan nordmenn selv se om matvaren inneholder palmeolje.
På innpakningen står det som regel bare «vegetabilsk fett». Det har inntil i dag nærmest vært umulig for forbrukeren å vite om det vegetabilske fettet eller oljen er palmeolje eller om det er olje fra solsikke, oliven, raps eller soya.
Kan bevisst styre unna
Nå er det altså slutt på dette. 13.desember innføres helt nye EU-regler for merking av emballerte matvarer. En av reglene går ut på at man ikke lenger kan bruke samlebetegnelsen «vegetabilsk olje» eller «vegetabilsk fett» uten at man samtidig oppgir hva slags matolje produktet inneholder.
- Endelig kan nordmenn selv se om matvaren inneholder palmeolje, og mer bevisst velge å styre unna. Palmeoljeindustrien er en av hovedårsakene til at regnskogen ødelegges i Indonesia og Malaysia. Redusert forbruk av palmeolje vil minske presset på regnskogen, sier kampanjeansvarlig i Regnskogfondet, Ane Schjolden.
Får ikke oppgitt prosent
Selv om matvarene nå merkes med hvilken olje den inneholder, vil ikke norske forbrukere få oppgitt hvor mange prosent palmeolje varen består av. Dermed kan Regnskogfondets palmeoljeguide fortsatt komme til nytte. Der får man oppgitt både om matvaren inneholder palmeolje, og hvor mye.
- En matvare kan inneholde alt fra én til 30 prosent palmeolje, og mengden palmeolje vil altså ikke stå i innholdsfortegnelsen selv når den nye merkeordningen trer i kraft. En god tommelfingerregel er at dersom palmeolje står først, er det dette det er mest av, sier Ane Schjolden.
Lurer du på hvilke norske matvarer som inneholder palmeolje og hvor mye? Sjekk palmeoljeguiden.Den nye merkeordningen trer altså i kraft fra 13.desember 2014, men matprodusentene har likevel lov til å kvitte seg med gammel emballasje. Det kan føre til at norske forbrukere antageligvis i en overgangsperiode vil finne matvarer i hyllene som kun er merket «vegetabilsk olje» eller «vegetabilsk fett», uten at det står forklart hva slags vegetabilsk olje det gjelder.