Klimabarometeret 2024

Bred enighet om at Norge bør prioritere regnskogbevaring

Nordmenn mener Norge bør prioritere regnskogbevaring høyere. Dette kommer frem av Klimabarometeret, Kantars årlige kartlegging av nordmenns holdning til klimarelaterte spørsmål.

KARBONLAGER: Verdens tropiske regnskoger binder opp minst 1000 milliarder tonn C02. Foto: Shutterstock

Av Regnskogfondet.

Klimabarometeret viser at 2/3 er bekymret for at stadig mer regnskog ødelegges, og over 70% av alle velgergrupper mener Norge bør gi penger for å stanse tapet av verdens regnskoger.

– Regnskogsatsingen har over flere år bidratt til at store områder i dag er under urfolksbeskyttelse og i praksis vernet. Satsingen fungerer, avskogingen går ned i flere regnskogland. Vi er glade for at det norske folk forstår viktigheten av dette, sier Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet.

Bred politisk enighet om regnskogbevaring

2/3 mener Norge bør prioritere regnskogbevaring høyere. Majoriteten av alle velgergrupper, med unntak av FRP-velgere, støtter opp om at bevaring av regnskog er et nødvendig klimatiltak Norge bør prioritere høyere.

Nylig kunngjorde regjeringen at Norges støtte til regnskogbevaring internasjonalt forlenges til 2035, og videreføres med 4 milliarder det kommende året. Resultatene fra Klimabarometeret viser at det norske folk står støtt bak Støre og Sandvik i den politikken.

Flyfoto viser røyk fra brann i regnskog. Foto

BRANN: Skogbrann i det sørlige Amazonas i juli 2024. Foto: Marizilda Cruppe / Greenpeace

Rekordbranner tross lav avskoging i Amazonas

Støtten trengs; Selv om avskogingen går ned i flere regnskogland, er det meldt rekordbranner i Amazonas; Hittil i år har det blitt registrert flere branner i Brasils tropiske regnskog enn noe annet år i samme tidsperiode siden 2012. Det meldes om uvanlig høye temperaturer, langvarig tørke og rekordlav vannstand i mange elver. Dette går spesielt ut over lokalsamfunn som er avhengig av elvetransport for mat og legehjelp.

Over 7000 krever mer norsk støtte til natur

Naturavtalen forplikter rike land til å bidra med 0,1 % av sin brutto nasjonalinntekt til internasjonal naturbevaring. Regnskogfondet har i høst samlet inn underskrifter for at Norge skal bevilge sin rettferdige andel.

– Over 7000 har skrevet under på Regnskogfondets kampanje for mer midler til internasjonal naturbevaring. Disse tallene går hånd i hånd med resultatene av Klimabarometeret. Vi er svært glade for den store bevilgningen fra regjeringen i 2025. Men internasjonale forpliktelser krever en videreføring og styrking av dagens 4 milliarder til regnskog mot 2030, sier Jæger.

FLYGEPUNGEKORN: En flygepungkorn (Petauridae) i regnskogen på øya Ny-Guinea. Foto: Thomas Marent

Oppfordrer til mer regnskogstøtte

Om en måned begynner naturtoppmøtet, COP16, med Colombia, en av verdens største regnskognasjoner, som vertskap. På toppmøtet blir finansiering et viktig tema.

– Norge har en spesiell rolle som fremgangsland på internasjonal regnskogbevaring. Vi må bruke denne rollen til å oppfordre andre land til å bli med. Norge kan ikke redde regnskogen alene, det krever internasjonalt samarbeid, sier Jæger.

Presentasjon av resultatene

Resten av resultatene blir lagt frem kl. 13-15 17. oktober på Litteraturhuset. Regnskogfondet holder innlegg på arrangementet, som er åpen og gratis for alle.

Lenke til arrangementet: https://kantar.no/kantar-tns-innsikt/klimabarometeret-20242/

Mer om regnskog og klima: 

Redd regnskogen