Jonas, her har du en klimaseier
Allerede fra dag én kan en ny rødgrønn regjering vinne en gedigen seier for klimaet – uten å risikere ett eneste øre i politisk kapital.
Høstens regjeringsforhandlinger vil by på kraftige diskusjoner om klima- og miljøpolitikk. Og mens saker som elbilmoms og CO2-avgift kommer til å stjele mye oppmerksomhet, kan de rødgrønne partiene faktisk sikre en gedigen seier for klimaet og artsmangfoldet uten større om og men. De trenger bare å styrke en av Norges mest suksessrike miljøsatsinger: Regnskogen.
Norsk regnskogsbeskyttelse funker
Alle kan leksen: når regnskogen forsvinner, slippes karbonet lagret i trær og vegetasjon ut i atmosfæren. I et drøyt tiår har regnskogen vært en uttalt satsing i Norges bistands- og miljøpolitikk. Dette har nesten hvert år gitt utslippskutt tilsvarende halvparten av våre egne totale utslipp. Regnskogsområder på størrelse med hele Norden, Storbritannia og Irland er nå forvaltet på ansvarlig vis takket være norske myndigheter.
Med andre ord: norsk regnskogbeskyttelse funker.
En ny regjering bør derfor satse hardt på det vi vet gir håndfaste og snarlige resultater. Å doble det norske klima- og skoginitiativet innen 2025, til seks milliarder i året, vil utgjøre en enorm forskjell for klimaet og i kampen mot masseutryddelse.
Sjelden får man så kostnadseffektive miljøtiltak servert på sølvfat.
Stadig flere blir med i dugnaden
Her kan Norge levere et av sine aller viktigste bidrag i dugnaden for å redde verden: Vi har bygget opp verdensledende kompetanse på regnskogbevaring, og kombinert med vårt velutviklede partnernettverk i regnskogland er vi i stand til å effektivt omsette kroner og øre til levende skog. Andre land følger også vårt eksempel, og vi ser at næringslivet kommer sterkere på banen i å finansiere regnskogbevaring.
En samstemt satsing på regnskogen vil ikke fjerne behovet for å ta vanskelige diskusjoner om olje, samferdsel eller forbruk. Men det haster i klimakampen, og det er klokt å styrke arbeid vi vet gir resultater. Verden brenner, og Støre står med en fullt fungerende brannslange i hånda. Da bør han åpne krana så langt det går – mens resten av brannbilene rigger seg til rundt ham for å bidra.
Denne kronikken har vært på trykk i papirutgaven av Dagbladet29.september 2021