Fortsatt soyastopp, tross økt press
Ved å påvirke store internasjonale selskaper, som blant annet hurtigmatkjeden McDonalds, ble det i 2006 vedtatt forbud mot
soyaproduksjon i store deler av brasiliansk Amazonas. Fredag ble avtalen forlenget.
Produksjon av soyabønner i nylig avskogede områder av regnskogen i Amazonas vil stå på stedet hvil enda ett år etter at bransjen fredag ble enige om å forlenge et moratorium fra 2006, melder nettstedet Mongabay.com.
Forventer mer robust avtale
Før 2006 var produksjon av soyabønner en stor pådriver bak avskoging av regnskog, spesielt i de brasilianske delstatene Mato Grosso og Pará. Men etter at moratoriet trådte i kraft kan mindre av avskogingen i brasiliansk Amazonas relateres direkte til produksjonen av soya.
Det var den internasjonale miljøvernorganisasjonen Greenpeace som var pådriver bak kampanjen som ledet til soyamoratoriet i 2006. Greenpeace-kampanjen var rettet mot hurtigmatkjeder i den vestlige verden, især McDonalds, som svarte med å be sine råvaretilbydere om å stanse med avskoging.
Om avskoging av regnskog som et følge av soyaproduksjon vil fortsette på samme lave nivå som siden 2006 er likevel usikkert. Greenpeace International sier i en pressemelding at de forventer at en ny, mer robust avtale, som vil erstatte soyamoratoriet fra 2006, må komme i stand i løpet av de neste få årene.
Se også:
- Utbygginger bidrar til avskoging
Samtidig har kampen mot avskoging relatert til soyaproduksjon tatt en annen bekymringsverdig vending den senere tiden. Utviklingen av store infrastrukturprosjekter i hjertet av Amazonas, for effektivisering av soyaeksport til Europa og Kina, er pågående.
Ett eksempel er en rekke veiprosjekter i delstatene Mato Grosso og Pará som er underveis, eller på vei til å bli lagt ut på anbud. Flere flytende terminaler og havner for soyaeksport skal også bygges i Tapajós-elven, en sideelv til Amazonaselven, og lengre ut mot atlanterhavskysten.
- Dette er utbygginger som vil bidra og bidrar til avskoging i Amazonas. Avskoging i forbindelse med soya handler dermed ikke bare om produksjon, men også infrastrukturprosjekter provosert fram av soyaeksport, sier Elin Rømo Grande, programkoordinator i Regnskogfondet.
Den totale avskogingen i Amazonas økte med 28 prosent fra 2012 til 2013, etter flere år med nedgang.
Ifølge Greenpeace i Brasil er få eller ingen hensyn tatt til sosiale og miljømessige konsekvenser ved utbyggingen av infrastruktur relatert til soyaeksport.