Får pris for modig miljøkamp

Vår partner Alphonse Muhindo mottar i dag en pris for sin lange og modige kamp mot oljeutvinning i nasjonalparken Virunga i Kongo.

Alphonse Muhindo står på en scene og holder foredrag.

PRISES: Alphonse Muhindo Valivambene leder miljø- og skogbevaringsnettverket Réseau CREF og mottar en internasjonal pris for sitt arbeid.

Alphonse Muhindo Valivambene er leder i miljø- og skogbevaringsnettverket Réseau CREF, en av Regnskogfondets partnere i Den demokratiske republikken Kongo, og i dag mottar han en internasjonal pris for sitt arbeid mot oljeboring i nasjonalparken Virunga i østlige Kongo.

Muhindo tok opp kampen mot oljeselskapene allerede i 2010 og siden da har han kjempet for lokalsamfunnenes rettigheter i Virunga. Kampen har vært tøff og ført til flere dødstrusler, og i 2012 ble situasjonen så farlig at Muhindo måtte flykte ut av Kongo.

Det modige arbeidet for Virunga har blitt lagt merke til internasjonalt, og i New York i dag mottar Muhindo og samarbeidspartneren Bantu Lukambo, lederen av organisasjonen IDPE, den prestisjetunge Alexander Soros Foundation Award for Extraordinary Achievement in Environmental and Human Rights Activism.

Et fjell i frodig landskap.

Stor seier for sivilsamfunnet

Muhindo ble nominert til prisen av Global Witness, en organisasjon som jobber for menneskerettigheter og mot korrupsjon og miljøødeleggelser, og han er glad for at arbeidet i Virunga blir lagt merke til.

For meg er denne prisen en anerkjennelse av all den innsatsen sivilsamfunnet har lagt ned i å beskytte miljøet og verne om lokalsamfunnenes rettigheter, sier Muhindo.

Prisen fra Alexander Soros Foundation gis til miljø- og menneskerettsforkjempere som trosser truslene de møter i arbeidet. Fjorårets pris gikk til Edwin Chota, Jorge Rios Perez, Leoncio Quincima Melendez og Francisco Pinedo, fire miljøaktivister fra Peru som ble drept av tømmerhoggere.

Film satte Virunga på kartet

Virungaparken er litt større enn Vest-Agder fylke og strekker seg mellom Virungafjellene i sør til Rwenzorifjellene i nord. Parken er aller mest kjent for sine sjeldne og utrydningstruede fjellgorillaer, som det bare finnes 800-900 igjen av i verden. Parken ble etablert i 1925 og var Afrikas aller første nasjonalpark.

Virunga

Se traileren for dokumentaren om Virungaparken.

Virunga har et unikt dyreliv og alt fra snødekte fjell og aktive vulkaner til frodig regnskog. Men den er også rik på olje og gass, og selv om parken står på UNESCOs verdensarvliste, har oljeindustrien lenge prøvd å få komme seg inn.

Vår jobb er å bygge allianser på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå. Slik gjør vi lokalsamfunnenes stemme kraftigere og mer synlig

Parkvokterenes kamp mot det britiske oljeselskapet Soco International ble i fjor verdenskjent gjennom Netflix-dokumentarfilmen «Virunga».Filmen følger en gruppe mennesker som gjør alt de kan for å beskytte de truede fjellgorillaene og den vernede parken de lever i mot snikskyttere, væpnet milits og andre ressursjegere.

Tett regnskog

Bygger sterke allianser

I ei tid der stadig mer av Afrikas regnskog forsvinner, er Virunga livsviktig – både for verden og for lokalsamfunnene i området. Å beskytte parken fra trusselen fra oljeleting og -boring krever hardt arbeid og omfattende nettverksbygging. Alphonse Muhindo og Réseau CREF jobber tett med lokalbefolkningen og er deres talerør overfor myndighetene.

– Vår jobb er å bygge allianser på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå. Slik gjør vi lokalsamfunnenes stemme kraftigere og mer synlig, sier Muhindo.

I forbindelse med prisutdelingen i USA har han hatt møter med amerikanske myndigheter i Washington.

Réseau CREF jobber sammen med flere andre større organisasjoner og involverer lokale ledere og organisasjoner som jobber for bærekraftig forvaltning av miljøet i sitt arbeid.

Kampen fortsetter

På grunn av sterkt press har Soco International nå trappet ned sin virksomhet i Virunga, men kampen mot oljen er på ingen måte over. Alphonse Muhindo og Réseau CREF fortsetter derfor sitt arbeid som før.

– Vi jobber kontinuerlig med å vedlikeholde en god dialog mellom dem som forvalter parken og lokalsamfunnene, avslutter Muhindo.

Støtt vårt arbeid for å beskytte regnskogen i Kongo.