Gode nyheter fra Brussel:
Europaparlamentet vil ha rask utfasing av drivstoff med soya og palmeolje
EUs folkevalgte stemte denne uken for å fase ut soya og palmeolje fra biodrivstoff i løpet av 2023. Dette er en stor seier for Regnskogfondet etter mange års kamp.
Avstemmingen i Europaparlamentet, onsdag 14. september, var en del av behandlingen av EUs fornybar energi-direktiv, RED III. Parlamentet sikret en god posisjon på palmeolje og soya, med en raskere utfasing enn det som er planen per i dag.
Produksjon av soya og palmeolje fører til massiv avskoging og truer de siste regnskogsområdene våre. At parlamentet i EU nå foreslår å fase ut begge råvarene fra EUs biodrivstoffsatsning, er et viktig steg i riktig retning for både regnskogen, biomangfold og lokalsamfunn i og rundt skogene
EUs opprinnelige plan var å fase ut palmeoljedrivstoff fra 2030, mens det ikke fantes noen plan for å fjerne soya fra tankene -- selv om sistenvte også kommer med en betydelig risiko for avskoging. Regnskogfondet og et knippe andre organisasjoner har jobbet i en årrekke for å få til en slik utfasing. Tidligere i år hadde Regnskogfondet og samarbeidspartnere fra Brasil som er sterkt berørt av soya-industriens ekspansjon, møter med flere beslutningstakere i Brussel for å fortelle om konsekvensene av produksjon av soya.
- Europaparlamentets ja til rask utfasing er en stor seier for Regnskogfondet og våre allierte. Vi har sammen jobbet knallhardt for å få lovgivere til å forstå hvilke konsekvenser det har å fylle tanken med soya eller palmeolje, sier Ranum.
På grunn av avskogingen knyttet til produksjon, skapes det mer klimagassutslippene ved å bruke palmeolje og soya som drivstoff enn å bruke diesel og bensin . Det er derfor avgjørende både for naturen og klimaet at Europa velger andre alternativer når fossilt drivstoff fases ut.
Endelig tekst skal nå framforhandles av Parlamentet, Kommisjonen og Rådet, som består av medlemslandenes nasjonale regjeringer. Det er ventet at denne prosessen konkluderes innen utgangen av året. Direktivet trer etter planen i kraft 1. juli 2023.
- Nå er det viktig at Kommisjonen og Rådet støtter dette vedtaket fra de folkevalgte, slik at vi kan få til denne raske utfasingen, slik det er tenkt, sier Nils Hermann Ranum, leder av Nullavskogingsprogrammet i Regnskogfondet.