Pressemelding
COP16 – starten på en sprint for naturen
- En umiddelbar oppfølging av planene verden ble enige om i Cali er eneste måten å lykkes på. Vi forventer å se resultatene når verden på nytt møtes til klimatoppmøtet i Brasil om ett år, sier Tørris Jæger i Regnskogfondet.
Cali, Colombia 02.11.2024
Naturtoppmøtet COP16 har synliggjort at verdens land ikke har møtt forventningene fra Naturavtalen, som ble vedtatt for to år siden, om en ny og ambisiøs naturpolitikk. Mye av forhandlingene har derfor handlet om hvordan blåse nytt liv i den globale innsatsen for naturvern.
- COP16 er starten på en sprint mot neste års klimatoppmøte i Brasil. Nøkkelen for å lykkes med dette er mer penger til naturvern. Her må rike land lykkes med å finne mer støtte i sine statsbudsjetter og gi tydelige føringer overfor næringslivet slik at investeringer vris fra naturskadelige til naturfremmende løsninger, sider Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet.
En av de viktigste diskusjonene i Cali har vært å finne en måte å avgiftsbelegge bruk av naturens genmateriale som benyttes i medisiner, kosmetikk, bioteknologi og landbruk. Inntektene fra dette genmateriale skal komme «eierne» til gode, i landområder og befolkningsgrupper der materialet kommer fra.
Etter lange forhandlinger, kom partene fram til en geninformasjonsavgift på 0,1 prosent av bedrifters inntekter fra slike produkter.
- Mange livreddende medisiner vi bruker i dag kommer fra regnskogen. Det er derfor både riktig og gledelig at en andel av inntektene næringslivet får for kunnskap de henter fra naturen nå går tilbake til å beskytte natur. Dette er den beste nyheten fra COP16, fortsetter Jæger.
Et betydelig løft for urfolk
Urfolk og andre skogfolk har vært helt sentrale under naturforhandlingene. COP16 vedtok å etablere et permanent forhandlingsorgan for urfolk og lokalsamfunn under Konvensjonen om biologisk mangfold som sikrer urfolk en plass rundt forhandlingsbordet, også under fremtidige forhandlinger.
I tillegg øremerkes deler av den internasjonale naturfinanseringen til å sikre urfolks naturforvaltning, deriblant halvparten av inntektene fra den nye geninformasjonsavgiften.
-Urfolk og lokalsamfunn er naturens beste beskyttere. Det er derfor både viktig og gledelig se at de i økende grad anerkjennes for denne innsatsen, sier Jæger.
Presset mot klimaforhandlingene øker
Om få dager møtes verden i Azerbaijans hovedstad Baku til klimatoppmøte og neste års klimamøte blir Belem, tett opp mot den brasilianske regnskogen.
- Colombia har vært en viktig drivkraft for å gi nytt liv til internasjonalt naturvern og vi forventer at Brasil gjør det samme frem til neste års klimatoppmøte. Verden har en unik mulighet med disse toppmøtene som vi må bruke slik at regnskogen får beskyttelsen den fortjener, sier Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet.