Avskogingen i Brasil nesten halvert

Ferske tall fra brasilianske myndigheter viser at avskogingen i brasiliansk Amazonas er nesten halvert hittil i 2024, men klimaendringene gir samtidig mer tørke og flere skogbranner.

BRANNSLUKKING: Brannslukking i brasiliansk Amazonas, 2022. Foto: Edmar Barros

Av Regnskogfondet.

Det brasilianske romforskningsinstituttet INPE melder at avskogingen i brasiliansk Amazonas gikk ned med 40% fra januar til mai i år. Dette viderefører de gode nyhetene fra Brasil. Siden Lula da Silva overtok som president i 2023 har avskogingen blitt redusert kraftig.

- Brasil går nå foran og viser at det med politisk vilje og økt innsats er mulig å få bukt med regnskogødeleggelse, sier Anders Haug Larsen, direktør for internasjonal påvirkning i Regnskogfondet.

- Likevel er vi svært bekymret for regnskogens tilstand, fortsetter han.

33 prosent økning i antall skogbranner

Rapporten fra INPE gir nemlig også grunn til bekymring. Klimaendringer gir mer tørke i Amazonas og antall skogbranner i Brasil har i årets første kvartal økt med 33%.

- For å løse klima- og naturkrisen trenger verden regnskogene, og vi trenger de i god stand. Vi ser derfor med stor bekymring på at Amazonas blir tørrere som følge av inngrep og klimaendringer og at den nå er mer utsatt for skogbranner. Vi frykter en sommer med flere skogbranner i Amazonas, sier Haug Larsen.

Soyaåker ved regnskog med traktor. Foto.

MER TØRKE: Avskogingen av Amazonas bidrar til å forsterke klimaendringene. Resultatet er mer tørke og hetebølger. Det rammer både urfolk og landbrukssektoren i Brasil. Foto: Edmar Barros

76 dager kortere regntid og reduserte avlinger

Tørken i Amazonas setter sitt preg på jordbruket i Sør-Amerika, med potensielt alvorlige konsekvenser for verdens matsikkerhet.

Ny forskning fra Federal University of Minas Gerais (UFMG) i Brasil, viser at regntiden i Amazonas i enkelte områder er forsinket med opptil 76 dager og reduserer avlinger med 12 %.

Klimaendringene er spesielt merkbare for Brasils urfolk, som blir direkte påvirket av tørke, hetebølger, matmangel og branner ute av kontroll. Økte temperaturer og tørke har også dramatiske følger for produksjonen av soyabønner og mais – hjørnesteinene i regionens industrilandbruk.

- At regntiden forsinkes så merkbart bør være en vekker for landbrukssektoren. Den massive konverteringen av skog må stanses og gjenplanting av ødelagte områder må skje i stor skala, skal vi unngå at Amazonas når ett vippepunkt, sier Haug Larsen.

Anders Haug Larsen

Direktør for internasjonal påvirkning
(+47) 932 17 626
andershl@rainforest.no

Redd regnskogen