Amazonasfondet gjenåpnet
Brasils nye president, Lula da Silva, gjeninnsatte styret i Amazonasfondet som noe av det første han gjorde etter at han overtok presidentembetet 1. januar i år. Dermed er regnskogsamarbeidet mellom Norge og Brasil i gang igjen.
Foto: Jon Berg/KLD
- Norge har over lang tid vært Brasils viktigste samarbeidspartner for bevaring av regnskogen, med Amazonasfondet som spydspissen i dette samarbeidet. Støtten fra Norge ble i 2019 frosset på grunn av Bolsonaro-regjeringens politikk, og 6 milliarder kroner har derfor vært fryst frem til nå. At fondet nå gjenåpnes gir muligheten til å gjennomføre en rekke miljøtiltak i Brasil for å redusere avskogingen, sier Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet.
Amazonasfondet ble opprettet i 2008 for å støtte resultatbasert regnskogbeskyttelse i Brasil. Fondet mottar midler fra Norge og Tyskland, med Norge som den desidert største giveren.
Nå kan pengene igjen brukes til å bekjempe avskogingen i Amazonas, som økte med over 60 % under Bolsonaro.
Bolsonaro bygget ned mye av statsapparatet som skulle sørge for å beskytte regnskogen i sin presidentperiode, og derfor blir det nå viktig å gjenvinne kontroll med ulovlighetene i Amazonas.
– Pengene kan nå brukes på å styrke og videreutvikle miljøpolitiet og ta opp igjen viktig arbeid med urfolksområder, tiltak som sørger for at man har reell beskyttelse av skogene i Amazonas, sa klima- og miljøminister Espen Barth Eide til NRK Nyhetsmorgen 2. januar.
– Det er svært gledelig at Amazonasfondet gjenåpnes. Vi er alle avhengige av Amazonas-regnskogen for å unngå en klimakatastrofe og for redde verdens dyrbare naturmangfold. President Lula har uttalt at hans mål er å stanse avskogingen av Amazonas. Det internasjonale samfunnet må støtte Brasil i å raskt gjenoppbygge landets miljøinstitusjoner, deriblant institusjoner som overvåker regnskogen, og støtte andre viktige miljøprosjekter, noe Amazonasfondet nå vil bidra til, sier Regnskogfondets generalsekretær, Tørris Jæger.