2020: året for et vendepunkt
Regnskogfondets generalsekretær Øyvind Eggen er optimistisk for det nye året.
Det er ingen hemmelighet at vi står ovenfor store ødeleggelser av regnskogene. Avskogingen i Amazonas nådde i 2019 en ny topp med det høyeste avskogingstallet på over ti år. Hvis trenden ikke snur kan det bli verre branner i år.
Det legger opp til et vanskelig 2020 og enda mer utfordrende tiår. Dette er alarmerende for Regnskogen. Likevel er Eggen er optimistisk for året 2020.
– Store områder gikk tapt i Amazonasskogen i fjor. Men Regnskogfondet oppnådde seire i andre regnskogland. Det er viktig å ta med seg dette året, understreker Eggen.
Fem seire for 2019:
- Fire av de fem store drivstoffleverandørene i Norge har droppet bruken av palmeolje i biodiesel.
- Oljefondet solgte seg ut av flere selskaper som bidrar til avskoging. Storebrand og KLP vil stille strengere krav til selskapene de investerer i.
- Sammen med partnerne våre fikk vi midlertidig stanset oljeutvinningsplaner i peruansk Amazonas.
- I Kongo har lokalbefolkningen rundt Penzele fått rettigheter til å forvalte og beskytte sine tradisjonelle skogområder.
- Avskogingen i Indonesia har gått kraftig ned de siste årene.
Intensiverer innsatsen
Urfolksrettigheter er lovfestet, og det er tydelig at der urfolk har fått bevare rettighetene sine, skjer det mindre, kanskje ingen avskoging. Eggen forklarer at metodene hjelper, og at Regnskogfondet i 2020 kommer til å intensivere jobben for å stanse ødeleggelsene av det siste av regnskogene .
– Vi intensiverer all vår innsats. Vi er ikke lenger en liten aktør og må ta mer ansvar. Det som er fint med måten vi jobber på er at det virker, enten om landets regjering er med oss eller mot oss. Fordi vi er en uavhengig organisasjon kan vi jobbe selv om de politiske forholdene er utfordrende, som i Brasil. Det er klart at vi oppnår mye mer om vi kan samarbeide med myndighetene i regnskoglandene, men det er ikke et krav, sier Eggen.
Bedrifter og investorer
For det nye året satser Regnskogfondet tungt inn på næringslivssamarbeid og samarbeid med investorer. Eggen mener at myndigheter og bedrifter i andre europeiske land har mer å gå på.
– Vi vil jobbe mer internasjonalt, særlig i andre europeiske land. Mange av de store bedriftene, og investorene, er klare for å gjøre mer enn før. Dette kommer i tillegg til at vi øker innsatsen i regnskoglandene, sier Eggen.
Regnskogen kan fortsatt reddes
Klimaforskere har i flere år advart om et vippepunkt for Amazonasskogen, og Antonio Nobre er en av de som mener at vippepunktet skjer nå. I innlegget publisert i Science Advances forklarer han at skogen ikke tåler mer avskoging, og at den er på vei mot en kollaps. Dette vil føre til et tørrere Sør-Amerika. Selv om situasjonen er dramatisk understreker Nobre at alt håp for regnskogen ikke er ute. Men han mener det kreves planting, i tillegg til å redde det som er igjen av regnskogen.
Vendepunktet 2020
På bakgrunnen av all oppmerksomheten Amazonas fikk i fjor understreker Eggen at Brasil og andre regnskogland må ta tak. Regjeringene har fått et sterkt signal som de ikke kan ignorere. Millioner av mennesker har vist at de ønsker å bidra, og bedrifter har forstått at de må bli en del av løsningen.
Med dette ser Eggen lyst på 2020 og dette tiåret.
– Jeg håper fremtidens historikere kan si at 2019 var året da verden skjønte hva som stod på spill, og at 2020 var året da det snudde. Det er optimistisk, men jeg har lyst til å gå inn i året med den forventningen, sier Eggen.