Kong Harald på besøk hos indianere i Amazonas

I forrige uke fikk Kong Harald oppfylt sin gamle drøm om å besøke regnskogen. I fire dager bodde han sammen med yanomami-indianerne dypt inne i Amazonas.

Kong Harald og Davi Kopenawa står ved siden av hverandre, med regnskogen i bakgrunnen. Davi holder en pil og en bue.

Kong Harald og Daví Kopenawa, lederen for yanomamiene.

Besøket kom i stand etter invitasjon fra Regnskogfondet. Turen gikk til yanomami-indianernes leder, Daví Kopenawa, og hans landsby Demini i Brasils regnskog mot grensen til Venezuela.

I Demini fikk Kongen en varm velkomst med taler fra landsbyens eldste. Han ble innlosjert i en enkel hengekøye under samme tak som de 120 innbyggerne. Landsbyen består av et stort sirkelformet hus med en åpen plass i midten.

Fra mandag 22. til torsdag 25. april levde Kong Harald sammen med yanomamiene og fikk et unikt innblikk i indianernes kultur og levesett. Han fikk se hvordan indianerne henter det de trenger fra regnskogen som står tett på.

– Dette er en gammel drøm jeg har hatt helt siden mine dager i Verdens naturfond. Nå bød anledningen seg. Så da slo jeg til, sier Kong Harald.

Se film fra det kongelige besøket.

– En fantastisk tur

I løpet av oppholdet ble Kongen servert tradisjonell mat og fikk være med ut i skogen for å se hvordan indianerne bruker dyrelyder ved jakt.

– Det var helt fascinerende å høre dem etterligne alle dyrene som finnes her for å lokke dem til seg; alt fra jaguar til apekatt og papegøye, sier Kong Harald.

Kongen kunne i fred og ro ta inn alle inntrykkene fra regnskogen og ta del i dagliglivet sammen med indianerne. En tolk hjalp Kongen med å prate med indianerne, og både små og store stimlet rundt ham da han viste bilder fra sitt eget familiealbum.

Ved avreise ble han dekorert med arapapegøyefjær rundt skulderen som en særskilt æresbevisning.

– Jeg synes det har vært en fantastisk tur. Helt utrolig bra, sier Kong Harald.

Fikk høre dramatisk historie

Yanomamiene er den største og mest kjente indianergruppen i Amazonas som i hovedsak ennå lever slik forfedrene deres gjorde. De fikk opprettet sitt eget territorium i 1992.

– På slutten av 80-tallet ble området deres invadert av flere tusen gullgravere, og i løpet av to år døde 15 prosent av befolkningen av sykdommer og vold, sier Hareide.

Regnskogfondets mangeårige støtte til yanomamiene har blant annet gått til utdanning og bistand til indianernes egen organisasjon, Hutukara.

– Hans Majestet uttrykte stor tilfredshet over resultatene av den norske støtten. Yanomamiene var også stolte og glade over å kunne ønske en norsk konge velkommen. Det er første gang et statsoverhode besøker yanomamiterritoriet, sier Hareide.

Kontakt:

Dag Hareide, daglig leder i Regnskogfondet
Mobil: 932 24 692

Sven Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef ved Det kongelige slott
Mobil: 908 26 849

Bilder:

Pressen kan laste ned høyoppløselige bilder på www.kongehuset.no.

Bildeønsker ut over dette kan rettes til:

Hanne Brown, kommunikasjonssjef
Mobil: 934 10 597

Gaute Gaarder, kommunikasjonsrådgiver
Mobil: 996 07 673

Gunnhild Pauline Baade, kommunikasjonsrådgiver
Mobil: 986 40 949

Les flere nyheter om Amazonas